Начало / Блог / Подготовка за лимфодренажен масаж

Подготовка за лимфодренажен масаж

28.02.2023

За да извлечете максимума от преживяването, наречено лимфодренажен масаж (MLD), е добре да се подготвите предварително, особено ако Ви е за първи път. Тук ще изброим няколко полезни съвета.

Консултирайте се с Вашия лекар

Първото нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с Вашия лекар. Това особоно важи за онези, които са си запазили час за лимфодренажен масаж по медицински причини и ще лекувате заболяване, от което страдате. А ако целта Ви е детоксикация на тялото, може да попитате какви хранителни добавки да приемате преди масажа, тъй като има много, които могат да подпомогнат процеса на детокс.

Хидратирайте се

Както при всеки масаж, хидратацията е от първостепенно значение. Лимфният масаж обаче го прави още по-важен. Целият смисъл е да почистите и освободите лимфната си система, а без подходяща хидратация само ще я забавите.

Не задушавайте способността на тялото си да се детоксикира. Вместо това,  започнете усилена хидратация дълго преди да Ви дойде денят за масаж. Как да стане това?  Изпийте поне осем чаши вода в деня преди и в деня на терапията. Добър показател, че сте достатъчно хидратирани, е, когато урината Ви стане бистра. Поддържането на добра хидратация също ще предотврати страничните явления след масажа, които могат да се появят в резултата на детоксикацията.

Яжте много малко преди процедурата

Подобно на пиенето на много вода, преди масажа Вие трябва да обърнете внимание и на храненето си. Гледайте на масажа като на медицински процес, като консумирате много малко храна преди посещението на масажния салон. Празният или почти празен стомах позволява на Вашия масажист да дренира правилно лимфната Ви система в корема и долните крайници. Наличието на пълен стомах не само възпрепятства този процес, но също така може да ви накара да се чувствате неудобно.

Предупредете, ако сте болни

Ако не се чувствате добре, в момента сте болни или се възстановявате от наскоро прекарана болест, тогава може да помолите за по-кратка сесия на масаж. Свържете се с Вашия терапевт, за да разберете кое е най-доброто време за лимфен масаж, ако наскоро сте били болни. И, разбира се, ако имате остро заболяване и температура, е противопоказано да правите лимфен масаж.

Носете широки и удобни дрехи

Ако това няма да Ви накара да се чувствате некомфортно, най-добрият начин да направите масаж е без дрехи, които възпрепятстват процеса. Ако предпочитате да останете облечени, носете памучни и широки дрехи. Друга възможност е да поискате Вашият масажист да Ви покрие дискретно с чаршаф или кърпа.

Какво да очаквате от масажа?

След като вече знаете как най-добре да се подготвите за Вашия лимфодрениращ масаж, трябва да знаете какво да очаквате от изживяването.

Първо, Вашият масажист ще използва леко до умерено докосване. Целта е   да използва достатъчно натиск, за да разтегне и раздвижи кожата, без да Ви причинява дискомфорт или болка.

Добрият професионалист ще се фокусира върху основните зони, богати на лимфни възли. Те включват корема, подмишниците, шията и областта на бедрата. Освен това Вашите белите дробове, храносмилателният тракт, жлъчният мехур и черният дроб също ще бъдат в центъра на вниманието по време на масажа. И ако имате други области, върху които искате да той да се съсредоточи, каже му.

По време на масажа може да усетите някакво движение на лимфни течности. Това може да се почувства като изстиване на пръстите Ви, изтръпване на ръцете и пръстите на краката, къркорене на червата.

Шест съвета как да се подготвите за лечебен лимфодренажен масаж

За да сте напълно спокойни  по време на терапията, е добре да сте се запознали предварително с характера на процедурата, която Ви предстои: какви техники се използват, болезнени ли са, колко ще струва и т.н. На всички тези въпроси Вие трябва да имате отговор още преди началото на първия сеанс.

Ето какво трябва да знаете:

  1. Вашият кинезитерапевт добре ли е обучен? Не забравяйте да потърсите опитен специалист по мануален лимфен дренаж. Посетете Вашия потенциален масажист и го попитайте какво обучение е преминал, какъв опит и препоръки има.
  2. Бъдете готови за малко релаксация. Лечението с MLD включва нежни, ритмични удари, които създават дълбока релаксация. Не се изненадвайте или смущавайте, ако задремете по време на процедурата.
  3.  Вземете някаква лека закуска преди масажа.
  4. По време на традиционното лечение с MLD се достигат дълбоките абдоминални лимфни съдове. Затова най-добре да не преяждате.
  5. Не нанасяйте лосион или масло по кожата преди масажа. За да бъде ефективен, MLD изисква нежно разтягане на кожата. Лечението с MLD се извършва без лосион или масло, което позволява на кожата да се разтяга.
  6. Изпразнете пикочни си мехур непосредствено преди началото на сеанса. Целта на лечението с MLD е да накара лимфната система да работи по-ефективно и да замести застоялата течност. Този процес ще накара течността да се насочи към пикочния ви мехур. Затова той трябва да е празен.
  7.  Движение преди терапията. Вашият кинезитерапевт вероятно ще Ви инструктира да направите някои прости упражнения или ходене преди терапията. Лимфната система разчита на мускулната контракция, за да работи. Поддържайте тези мускули в движение – Вашата лимфна система ще Ви благодари.

И още нещо:

Не бързайте да искате бърза и пълна детоксикация на тялото си. Ако не спазите препоръчителните стъпки за подготовка, може да се почувствате зле след лимфодрениращия масаж.

Лимфната система е отговорна за обработката и неутрализирането на токсините и отпадъците, създадени от храната, замърсяването и ежедневните целеви дейности на собственото ни тяло. Тя също така отговаря за създаването и транспортирането на имунните клетки.

Препоръчително е преди това да се направи кратък 30-минутен сеанс на лимфен дренаж за преглед, така че тялото Ви да не се опитва да се пречисти по-бързо, отколкото е в състояние да понесе в момента.
Първата Ви среща с физиотерапевта ще включва снемане на анамнеза и оценка на състоянието Ви.

Планирайте време за движение веднага след Вашата сесия. Препоръчва се 10-15 минутна разходка, преди да се качите в колата си. Може да направите това, и като изведете кучето си навън – ще бъде приятно и за двама Ви.

Снимки: Pixabay и Limfo.bg

Абонирай се за бюлетина ни: