Начало / Блог / 10 начина за пречистване на лимфната ни система

10 начина за пречистване на лимфната ни система

30.05.2024

Жена разтяга врат
Лимфата
в тялото се движи по-бавно от кръвта, тъй като стените на лимфните съдове нямат същата мускулна структура като кръвоносните. Затова и движението е ключов елемент за придвижването ѝ в лимфната система, тъй като свиването и отпускането на мускулите, намиращи се в близост до лимфните съдове, ускорява транспортирането на лимфа и подобрява лимфотока.

Когато обаче физическата активност е по-скоро изключение в ежедневието ни, лимфната система не получава достатъчно мускулна подкрепа. А това забавя функциите ѝ по изчистване на токсините и отпадните вещества, отвеждане на интерстициалната течност и елиминиране на патогените в лимфните възли.

Прибавим ли ежедневен стрес, излагане на оксидативни агресори, предразположеност и нездравословни избори, които довеждат до натрупване на токсини рискът от получаване на лимфен застой и затлачване на системата се увеличава.

Лимфният застой може да доведе до подуване, дискомфорт, натежаване и умора в крайниците, понижаване на имунитета, а при по-тежки случаи и до сериозни медицински състояния. Затова е важно да държим тази част от телата си в изрядност и да се грижим правилно за нея.

Напоследък нямате много движение, защото сте били затрупани с работа пред екран или друга дейност, изискваща продължително стоене в една сравнително неподвижна позиция? За вас събрахме 10 от най-често спряганите методи за пречистване на лимфната система, сред които може да откриете подходящия/подходящите за вас.

Билкови добавки за пречистване на лимфната система

Важната стъпка тук е да стимулираме естествения лимфен дренаж. Ето и кои билки се препоръчват за такава натурална стимулация.

Червена детелина

Това е даващо цветове тревисто растение, което е доста популярно биле в грижата за женското здраве. Червената детелина се разпознава от холистиците като детоксикираща билка, която прочиства кръвта от токсини, предотвратява хроничната отпадналост и помага за отслабване.

Има натурален отводняващ ефект и подпомага лимфотока.

Корен от репей

Смята се, че коренът от репей има нежен стимулиращ ефект върху лимфната система, подпомагащ ускоряването на лимфната циркулация и дренаж. Той също има диуретични свойства, които допринасят за намаляване на натоварването върху лимфната система от натрупаните токсини, които трябва да бъдат елиминирани.

Освен че помага за детоксикацията на лимфната система, показва добър потенциал и в пречистването на черния дроб.

Еньовче

Добавките с еньовче се препоръчват за детокс на лимфната система от доста време. Тази билка също е популярна съставка в продуктите за женско здраве, насърчава естественото отвеждане на излишната вода от тялото и се грижи за уринарния тракт.

Невен

Calendula officinalis съдържа антибактериални съставки, които могат да помогнат на тялото да се бори срещу микробите, когато имунната функция е затруднена при недобра циркулация на лимфата.

Смята се, че невенът насърчава фагоцитозата на белите кръвни клетки за ефективното им справяне с микроорганизмите.

Глухарче, ехинацея, астрагалус, диво индиго, хидрастис и дяволски нокът също са популярен избор за пречистване на лимфната система с билки.

Облекчаване с ензими

Ефикасната детоксикация редуцира бремето, с което е натоварена лимфната система. Затова ензимите могат по непряк път да повлияят за нейното пречистване като допринесат за освобождаване на организма през други естествени пътеки за детоксикиране, в които са включени черният дроб и бъбреците.

Те помагат за правилното усвояване на хранителните вещества, а някои притежават и противовъзпалителен ефект (напр. бромелаинът, който се намира в ананасите) и могат да редуцират възпаленията, обвързани с работата на лимфната система.

Също така могат да модулират имунния отговор като повишат активността на цитокините – вид имунни клетки.

В допълнение към ензимите, които приемаме при консумация на пресни плодове и зеленчуци, може при нужда да се използват и добавки с ензими. Препоръчителна е предварителната консултация с лекар, ако в момента приемате лекарства или имате специфично медицинско състояние.

Вана с английска сол и етерично масло

Жена във вана

Магнезиевият сулфат или още английската сол, добита за пръв път в Епсом, има добре познати лековити свойства и се използва заради нейните изразени прочистващи, противовъзпалителни и ексфолиращи свойства (и не само).

Разтваря се много добре и е изключително подходяща за ароматни бани за изчистване на излишните течности от тялото, омекотяване на кожата и насърчаване работата на панкреаса.

Английската сол има страхотно действие върху лимфната система, благодарение на високото съдържание на магнезий.

Напълнете ваната с топла вода и добавете около 1/2 ч. ч. или 100 гр. епсомови соли, или както е указано на опаковката на продукта.

За да засилите ефекта към ваната може да добавите и няколко капчици етерично масло с противовъзпалителни и диуретични свойства, което е подходящо за външна употреба.

Маслото от розов здравец би било подходящо допълнение, като са достатъчно 4-5 капки от него за една ароматна и детоксикираща вана.

Йога за стимулация на лимфата

Йога за стимулация на лимфната система

Както споменахме, интеракцията с мускулите ускорява потока на лимфата. Този процес стои в основата на нейното пречистване, тъй като така лимфата достига по-бързо до лимфните възли и основните лимфни протоци, а след това пречистена и до кръвта.

Някои йога пози са особено полезни за насърчаване притока на кръв и движението на течностите в лимфната система, благодарение на компресията, която се извършва по време на тях и характерното раздвижване на мускулите. Те са много добри и за осигуряване на приток на кръв и кислород до отделните части на тялото.

Правилното дишане е основен компонент при йога, а техниките за дълбоко дишане подпомагат лимфната циркулация и кръвообращението. Затова докато изпълнявате позите се съсредоточете върху дълбокото и спокойно дишане през цялото време, тъй като то ще подобри изпомпването на течността в тази иначе по-пасивна система на тялото.

Подходящи пози са куче, детска поза (баласана), котка – крава, мост, усукване в легнало положение, разтягане на врата в седнало положение, сгъване напред в изправено положение и др.

Подберете най-подходящите от тях за вас и изградете своята йога рутина за лимфно пречистване. Тук е добре упражненията да не предизвикват силно напрежение върху мускулите.

Инверсна лежанка

При отоци в крайниците една от препоръките на специалистите е крайникът да се държи за известно време вдигнат на ниво над сърцето. И това наистина помага, когато не е налице по-сериозно нарушение в лимфната система. Защо тази техника работи?

Лимфата в лимфната система се движи само в една посока. Когато крайникът се повдигне, това движение се насърчава, защото, вместо да е нужно изпомпване нагоре, се получава естествено оттичане в посоката на движение. А инверсионната лежанка може да помогне точно за това.

Инверсна или инверсионна лежанка е уред, който може да се използва за полагане на тялото в поза на висене с главата надолу или под обърнат ъгъл. Тялото е стабилно разположено върху подплатената лежанка. Така гравитацията свършва своята работа и насърчава движението на лимфата в правилната посока.

По този начин се подпомага декомпресирането на ставите и се предполага, че се стимулират кръвният и лимфният поток, а от там – доставката на кислород до тъканите и филтриране на токсините.

Лимфен дренаж чрез пресотерапия

Апаратната пресотерапия е специално създадена да подпомогне лимфния дренаж чрез зонирано контролирано ритмично компресиране на ключови участъци от тялото. За целта се нахлузва компресионен панталон, по който са разположени въздушни отделения, чието пълнене и изпускане с въздух под определено налягане стимулира нежно мускулите и намиращите се под тях лимфни съдове.

Технологията придава приятно усещане като от лек масаж. Тя е изключително ефективна за цялостно раздвижване и стимулация на пречистването на лимфата и способства активацията на пасивните елементи.

Освен това е голямо предимство, че цената за лимфен дренаж чрез апаратна пресотерапия е изключително достъпна и е доста по-ниска, в сравнение с останалите популярни процедури. А резултатите наистина си заслужават като процедурите крият и редица други предимства като благоприятен ефект срещу оток, целулит и разширени вени.

Самомасаж с етерични масла

Напоследък се популяризират няколко техники за самомасаж за пречистване на лимфната система, които се насочват най-вече върху конкретни наситени с лимфни възли зони. Изпълнението на масажа за стимулиране на лимфния поток и дренаж трябва да бъде нежно и с много малко натиск, тъй като техниката се различава от обикновената масажна такава, което пък и позволява самостоятелното ѝ изпълнение.

За да подкрепите ефекта на самомасажа може да добавите подходящо любимо етерично масло, смесено с базово. Добра комбинация може да се направи от лавандула, лимон, грейпфрут или кипарис и основа от жожоба, кокос или бадем.

За цялостен самомасаж започнете отдолу нагоре. Разтриването трябва да бъде леко и насочено нагоре към сърцето. Освен на крайниците, обърнете специално внимание на зоните на подмишниците, раменете, шията и ключицата. При използване на етерични масла избягвайте зоната на гръдния кош.

3-дневно пречистване със сок

Сок от слива

Кратките режими за детоксикация на тялото, почиващи на приема на прясно приготвени сокове са полезни за пречистването на телесните системи и освобождаване на тялото след прекомерна консумация на вредна храна. Този метод може да улесни усвояването на ключови хранителни вещества за един естествен детокс на целия организъм.

Може да изберете един сок измежду ябълков, гроздов или от морков, който да пиете в продължение на 3 дни. Към него в 3-дневната програма се прибавя и сок от сини сливи.

Сутрин се пие чаша вода и след това 200-300 мл. сливов сок, смесен със сока на 1 лимон. Сокът от сливи се отпива бавно.

През деня се пие избраният сок в количество до 3-4 литра и също до толкова количество вода. Може да добавите резен лимон във водата.

Веднъж дневно може да се пие смес от 1 с. л. пшеничен зародиш или ленено семе, 1 с. л. ябълков оцет, 1 ч. л. келп и ¼ ч. л. лют червен пипер.

До края на деня трябва да сте консумирали общо около 7,6 литра течност.

Сауна или парна баня

Много практикуващи природно здраве смятат, че тъй като парната баня и сауната стимулират потенето, това може да допринесе за изхвърлянето на токсините от тялото.

След такава процедура не забравяйте да пиете много вода, за да подпомогнете прочистването на тялото и да възвърнете баланса на течности в него.

Детоксикирайте средата и ежедневието си

Завършваме с един много важен елемент. Ако искате да не натоварвате лимфната си система, премахнете токсичните елементи от ежедневието си, преди да са навлезли в тялото ви и да са повлияли на функциите на организма.

Това, което приемаме и на което се подлагаме външно има своето вътрешно въздействие. Оксидативният стрес може да наруши целостта на всякакви клетки в тялото, включително тези, намиращи се в лимфната система. Освен това предпазването от химикали в храната, въздуха, водата и продуктите, които използваме е важно за поддръжката на всички системи в тялото.

Тъй като хроничните възпаления влияят отрицателно върху функциите на лимфната система, е добре да заложите на хранителен режим с повече органична храна с противовъзпалителни свойства. За целта може да включвате по-често в менюто си кръстоцветни и зеленолистни зеленчуци, омега-3 и подправки като чесън, джинджифил, магданоз и куркума.

Избягвайте изкуствени добавки в храните и напитките, които консумирате, прекалената преработка на храната и пърженето и залагайте на чисти хранителни източници с установен произход.

Обърнете внимание не само на това, което доставяте на тялото си вътрешно, но и на продуктите, които използвате външно.

Дезодорантите против изпотяване на алуминиева основа може да блокират потенето, което е естествен механизъм на тялото за отвеждане на токсини и по този начин да повишат токсичния товар върху организма. Някои холистици смятат, че натрупването на алуминий може дори да запуши лимфната система. Използвайте естествен дезодорант или алтернатива без алуминиеви частици.

Премисляйте добре козметиката, която използвате на ежедневна база и проверявайте състава за съдържание на химикали, които нямат място в човешкия организъм.

Изображения: Freepik

Често задавани въпроси

Кога се нуждаем от пречистване на лимфната система?

Нуждаем се от пречистване на лимфната ни система, когато е налице натрупване на токсини, отпадни частици и излишни течности. Симптомите могат да са свързани с подуване, усещане за изпълване и натежаване на крайниците, бърза умора в областите.

Кои билки са подходящи за пречистване на лимфната система?

За пречистване на лимфната система са подходящи билки като червена детелина, хидрастис, корен от репей, диво индиго, магданоз, еньовче, невен,  дяволски нокът, глухарче, астрагалус и ехинацея.

Ефективна ли е апаратната пресотерапия за пречистване на лимфата?

Да, апаратната пресотерапия е ефективна за пречистване на лимфата и цялата система, тъй като стимулира транспортирането на лимфната течност и по-скоростното ѝ придвижване в цикъла на циркулаторната система. Така се засилва естественият лимфен дренаж, в резултат на който се елиминира проблемът с натрупване на токсини, отпадък и течност.

Абонирай се за бюлетина ни: