Начало / Блог / Лимфна система – всичко, което трябва да знаем

Лимфна система – всичко, което трябва да знаем

29.05.2024

Лимфната система е дял от циркулаторната система на бозайниците и е жизненоважна за нормалната имунна функция на организма. Тя осъществява основната роля на своеобразна еднопосочна дренажна система, която допринася за извеждането на токсичните и отпадните компоненти от тялото.

Любопитно ви е да разберете повече за лимфната система, отделните ѝ части и ключовите функции, които те изпълняват?

Познанието за анатомията и работата на лимфната система помага да осъзнаем колко  е важно да се грижим за тази иначе често неглижирана част от здравното ни благосъстояние. Следващата стъпка е да се набележат адекватни превантивни мерки за поддръжка на лимфното здраве.

Затова днешната статия разкрива всичко най-важно, което е необходимо да знаем, за да сме наясно как работи лимфната система и как можем да я поддържаме в една отлична форма.

Как е устроена и как функционира системата

Лимфната система на човека е изградена от тъкани, съдове и органи, образуващи единна мрежа. Тяхната основна задача е да работят заедно, за да придвижват лимфната течност по цялото тяло.

На изображението може да видите абстрактна цялостна схема на лимфната система, даваща повече представа за устройството ѝ.

Абстрактна схема на лимфната система

Лимфа – главният герой и неговата роля

Лимфата, на практика, е движещата се в лимфната система тъканна (интерстициална) течност. Тъканната течност е изградена от плазмени съставки и останалите в края на метаболитните процеси отпадни субстанции.

Част от тази течност навлиза в кръвта като се всмуква в системата през т. нар. лимфни капиляри. Приблизително десет на сто от пречистения флуид се връща да циркулира през стените на капилярите.

След като лимфата се транспортира през съдовете на системата, тя се връща в кръвта, но не в първоначалното си състояние, а филтрирана. Няколко елемента от системата изпълняват тази филтрираща роля.

Три са факторите, които имат пряко значение за скоростта на придвижване на лимфата. На първо място е интерстициалното налягане. Подпомагат го специфичен помпен механизъм на системата, сходен на венозния и съкращаванията на мускулите (при дишане, физическа активност и т.н.)

Лимфата съдържа тъканна течност, но съставът ѝ не е идентичен на този на течността, обграждаща клетките. В него влизат голямо количество вода, електролити, белтък, глюкоза и урея.

Основни лимфни съдове и тяхната функция

Това, най-общо казано, са основните канали, по които се придвижва лимфата. В организма на човека има милиони такива, но може да се разграничат няколко основни.

Лимфни капиляри

Те са най-малките, но най-много на брой лимфни съдове и могат да бъдат открити в почти всяка телесна тъкан.

Притежават уникални структурни особености, които им дават възможност да събират излишната течност, протеините и клетъчните отпадъци от междуклетъчните пространства.

Вътре в тях има специални еднопосочни клапи, които позволяват на течността да навлезе отвън навътре, но не и да се връща обратно.

Образно казано именно тези най-малки лимфни съдове служат за извличане на лимфата от пространството между клетките и стартиране на нейната циркулация в системата.

Лимфни събирателни съдове

Основната им функция е да послужат за транспортиране на лимфния флуид от тъканите до лимфните възли. И тук клапите пропускат пренасяната течност единствено еднопосочно.

Лимфните събирателни съдове се кооперират и така образуват по-големи съдове, наречени лимфни стволове, които пък се вливат в един от двата основни протока на системата.

Основни протоци – гръден и десен

Гръдният е по-голям и е отговорен за събирането на лимфата от по-голямата част от тялото – около 75-80%.

Десният проток е по-малък и отвежда лимфата от горната дясна част на тялото. Отговорен е за дренажа на приблизително 20-25% от лимфната течност.

Те са разположени в близост до сърцето и се вливат във вените, намиращи се под ключицата, където позволяват на лимфата да се смеси с кръвотока. Съответно основната роля на лимфните протоци е да послужат като канали за връщане на пречистената и филтрирана лимфа обратно в кръвния поток.

Заедно с течността, през съдовете се пренасят и ключови за имунитета елементи като T и B лимфоцити и антиген-представящи клетки. Част от тях са имунни клетки, които имат ролята да разпознават и елиминират несобствените субстанции, антигени и патогени.

Най-важните лимфоидни органи

Схема с органи на лимфната система

Основните са тимусът и костният мозък, а като второстепенни се посочват лимфните възли, далакът, двете големи сливици, третата сливица и апендиксът. Именно в тези органи се разполагат специализираните имунни клетки, поради което те заемат съществена роля в имунния отговор на организма и филтрацията на външните нашественици.

Лимфните възли са телца с малък размер и с характерна, наподобяваща бобчета форма. Те са разпръснати на различни места по протежението на големите лимфни съдове. Може да си ги обясним като пречиствателните пунктове на системата, където лимфата бива филтрирана, благодарение на въздействието на лимфоцитите, които улавят и унищожават вредителите.

Слезката е най-обемният лимфоиден орган. Тя филтрира кръв, както възлите филтрират лимфа, има хемопоетична, хемоклазична и метаболитна функция, и е част от имунния щит на организма. В далака се отстраняват старите и компрометирани кръвни клетки и се съхраняват важни кръвни елементи.

Тимусът е органът, в който се извършва диференциация на лимфоцити, постъпили от костния мозък. Тук те узряват и придобиват умението да разпознават собствените от чуждите тъкани и придобиват имунокомпетентност.

Функции на лимфната система

Главната функция на лимфната система на човека е да балансира обема на тъканната течност около клетките и да пренесе нея и излишните протеинови молекули във венозната циркулация. Затова и когато нормалната лимфна циркулация се наруши, това увеличава натрупаните течности и протеини в тъканите, което може да доведе до поява на оток и подуване.

Следващата функция на системата е свързана с имунния отговор на организма. Тя защитава организма чрез пренасяне на антигени и левкоцити до лимфоидните органи, където узрелите имунни клетки свършват своята работа. Лимфоцитите в лимфната система разграждат ракови клетки, бактерии и вируси до отпадни продукти, които впоследствие се отвеждат извън тялото, преминавайки през кръвоносната система.

Друга функция има връзка с механизма за усвояване на мазнини. Тъй като липидите, разградени от храносмилателния тракт, са с големи размери, капилярните стени не могат да ги пропуснат. Затова те се извличат в лимфните съдове, откъдето всъщност достигат до кръвта.

И последната функция, която ни интересува, е пречистваща или детоксикираща. През лимфната система се отвеждат както отпадните продукти, произведени от клетките, така и излишната вода, токсини и остатъците от тъканите в пространството между клетките.

Грижа за лимфната система – поддръжка и пречистване

Жена с здрава лимфна система

Източник: Freepik

Лимфната система е от изключителна важност за поддържането на тонуса и здравето. Неслучайно в източните течения лимфата е известна още като вода на живота и ѝ се приписва най-голяма важност сред всички останали системи в човешкото тяло. Нарушенията в нея, от друга страна, могат да доведат до различни заболявания като лимфедем, лимфаденопатия, лимфангит и др.

Затова е важно да изградим полезни навици, които да благоприятстват нейната функция и да предотвратят допълнителното ѝ натоварване.

Създайте баланс в ежедневното си меню

Балансираното меню с по-малко преработена храна и повече плодове и зеленчуци ще облекчи работата на лимфната система и ще допринесе за поддържането на добра имунна функция.

Бъдете активни

Тъй като мускулните съкращения стимулират по-бързото придвижване на лимфата, редовното движение е една стъпка напред в грижата за лимфната система. Практикувайте регулярно любим спорт или занимание и избягвайте заседяването като го редувате с кратки активности.

Пийте повече чисти течности

Когато сме дехидратирани, циркулиращата течност в тялото става много по-малко, което понижава интерстициалното налягане и от там – скоростта на придвижване на лимфата. Пиенето на вода и неподсладени напитки способства за поддържане на добрия лимфен ток и работи за предотвратяване на застоя.

Периодичен лимфен дренаж

Лимфният дренаж е чудесен способ за пречистване на лимфната система.

Когато сте опитомили гореизброените навици и прибавите към тях апаратна пресотерапия за допълнителна стимулация на лимфотока, насърчавате комплексно дренажната функция на тялото за избавяне от токсините и отпадните вещества.

Така посредством съвсем естествени механизми можете не само да стимулирате процеса на пречистване, но и да отключите чудесно благотворно въздействие върху имунитета и цялостното си здраве.

Често задавани въпроси

Каква е основната роля на лимфната система в тялото на човека?

Основната роля на лимфната система в тялото на човека е да въведе в циркулация интерстициалната течност, с която се пренасят токсини, патогени, белтъци и др. Те се транспортират чрез лимфата, която протича през филтриращите станции на системата и се влива обратно в кръвта като пречистен от имунните клетки флуид.

Кои билки помагат за пречистване на лимфната система?

Смята се, че за пречистване на лимфната система помагат билките с лек диуретичен и детоксикиращ ефект, както и тези с ефект върху имунитета. Такива са например червената детелина, стрък от лепка, ехинацея, магданоз, джинджифил, корен от глухарче.

Как апаратната пресотерапия стимулира лимфната система?

Апаратната пресотерапия стимулира лимфната система, имитирайки естествения задвижващ лимфата механизъм чрез ритмично компресиране и декомпресиране на камерите на апликаторите. Полученият масажиращ ефект насърчава транспортацията на лимфата и нейния естествен дренаж.

Абонирай се за бюлетина ни: