Начало / Блог / Разширени вени – причини и лечение (2024)

Разширени вени – причини и лечение (2024)

09.04.2024

Разширени вени на краката на жена

Изследвания показват, че около 20 на сто от глобалното население развива разширени вени в даден момент от живота си. В повечето случаи проблемът се проявява с покачването на годините, но напоследък се наблюдава понижаване на възрастта на пациентите, съобщаващи за такива оплаквания.

Състоянието е по-разпространено сред жените, които най-често идват в лекарския кабинет с оплаквания за разширени вени на краката. В географски аспект се наблюдава по-голяма разпространеност в индустриално развитите държави.

Характерно е, че хората обикновено не се консултират с лекар, когато забележат уголемените вени, а едва когато те започнат да им причиняват сериозен дискомфорт и болезненост.

В масовия случай неудобството идва основно от естетически неприятния им вид и дразненето, което може да се получи при носене на облекло, създаващо тракция със засегнатите области.

В някои случаи обаче нетретирането на уголемените вени може да допринесе за появата на по-сериозни проблеми като развитие на хронично венозно състояние, външен кръвоизлив, образуване на кръвен съсирек, повърхностен тромбофлебит и др.

Разширени вени – какво са и как се появяват

Разширените вени се наричат още варикозни – от латинското наименование за разширяване (varicose) като в това наименование се включват няколко медицински състояния на вените като видове.

Те се идентифицират лесно от пациента, тъй като са по-широки, удължени и извити, в сравнение с другите вени по тялото, които са в нормалното си състояние. Често създават видимо изпъкване на кожата по дължината на вената и леки подутини по протежението ѝ.

Може би сте срещали съчетанието “вътрешни разширени вени”. Специалистите разделят условно вените на “вътрешни” и “външни”, като за вътрешни се смятат онези, които са разположени по-навътре и които не заради това не са видими през кожата. Можем да си представим вътрешната вена като ствола на дървото, а външнинте вени като неговите клони. Именно “клоните” са това, което разпознаваме като разширени вени.

Варикозните вени (или още варици) се намират малко под повърхността на кожата и обикновено са със синкав, виненочервен или лилав цвят. Могат да се развият по различни части на тялото, като в най-честия случай се появяват в зоните на долните крайници. Нерядко се откриват и в областта на таза, под формата на хемороиди, по слабините или около пъпа.

Защо и как се образуват вариците?

Как изглеждат нормални и разширени вени

В тези кръвоносни съдове кръвта се движи само еднопосочно, изтласквайки се към главния орган на кръвоносната система – сърцето.

В стените на вените има малки гладкомускулни клетки, които обаче нямат същата подредба и плътност като при мускулните влакна на артериите. Те подпомагат потока, но не са толкова изявени в придвижването на кръвта. За нейното изтласкване в правилната посока спомагат мускулните помпи на мускулите, намиращи се около вените, които се задействат при физическа активност.

Това, което предотвратява връщането на кръвта в противоположната посока са намиращите се във вените специални клапи.

Именно нарушението в работата на клапния механизъм води до характерните изменения на съдовете, видими през кожата.

Когато се забави преносът на кръв в съдовете, вследствие на външни фактори, кръвта в повърхностните вени започва да се задържа надолу, което води до повишаване на интравенозното налягане в зоната. То не позволява на стените на съдовете да се отпуснат и клапите да задействат своя апарат.

Вместо да тече от една към друга клапа, кръвта започва да се натрупва във вената. В крайна сметка количество от вече задвижената към сърцето кръв остава и/или се връща и така се образува специфичното разширяване, извиване и уголемяване на съдовете.

Тъй като повърхностните вени имат по-слаба мускулна подкрепа от дълбоките, те са по-податливи на изменения.

Това е общият начин, по който се образуват варикозните вени. Различни причнители и рискови фактори обаче могат да доведат до това, като някои се влияят от поведението на човека, а други – не.

Причини за поява и фактори, повишаващи риска

Разширени вени се развиват поради много и различни причини, като най-често се наслагват няколко фактора, довеждащи до тяхното образуване.

Фамилна обремененост

Ако в семейството вече има хора, които страдат от варикозни вени, това повишава шанса за развиването им и у потомството. Фамилната история на родители или прародители има значение с оглед предаването на спецификите в генетиката.

Напредване на възрастта

Средностатистически състоянието се проявява по-често след навършване на петдесет години. Една от причините е, че еластичността на съдовете намалява с течение на времето и това ги прави значително по-податливи на разширяване.

Предразположеност според пола

Неоспорим факт е, че варици се развиват много по-често при дамите. Една от теориите е, че това се дължи на разликите в хормоналния профил и преминаването през различни състояния на хормоните по време на бременност, менопауза, прием на противозачатъчни и др.

Бременността също повишава шанса за образуването им, тъй като едновременно се наблюдават хормонални проблеми, наддава се на тегло и движението се намалява.

Начин на живот

Заседнал начин на живот

Ако на предходните фактори не може да се повлияе, тук основно значение имат ежедневните избори, които правим и съответно можем да променим – от това какво ще е професионалното ни амплоа, дали ще имаме достатъчно движение през деня, какво ще е менюто ни и т. н.

Така например, когато професията налага постоянно изправено стоене или седене, в долната част на тялото се натрупва напрежение, което увеличава риска. Освен това дългото стоене прав благоприятства и развитието на т. нар. паякообразни вени – натрупвания от червеникави тънки вени, наподобяващи пипалата на паяк.

Всяко състояние, при което се натрупва напрежение в краката или коремната област може да доведе до разширяване, удължаване и извиване на вените. Съответно килограмите над здравословната норма също имат своето значение.

Тъй като кръвта във външните вени се задвижва по-добре с помощта на мускулно изпомпване, липсата на добра физическа активност също може да повиши риска от появата на смущения в клапния апарат. По същата причина травми, които налагат продължително обездвижване, също могат да бъдат ключов фактор.

Извън тези фактори, при някои хора предразположеността е вродена. Така например е при пациентите, които се раждат с по-малък брой клапи в съдовете.

Съпътстващи разширените вени симптоми

Освен видимите признаци като изпъкналост на вените, увеличени размери и извиване, какви други симптоми на заболяването могат да бъдат забелязани?

Много често с появата на вариците се развива и оточност в областта. В ранните етапи оток се забелязва най-вече в края на деня, а в началото на следващия ден отокът е спаднал.

Това може да накара пациента да започне да носи по-широки дрехи и обувки, но ако заболяването продължава да се развива тази промяна спира да го избавя от дискомфорта.

Тежестта и бързата умора в областта също са много характерни. Възможно е да се появи освен дискомфорт и сърбеж, парещо усещане или пулсации в краката.

Характерни могат да бъдат и мускулните крампи в засегнатата зона при внезапни движения, например при изправяне. С течение на времето се появява и болка.

Когато заболяването е доста развито, има шанс да се появят и дерматологични проблеми, промени в оцветяването на кожата, образуване на петна и т. нар. венозна екзема. Може да се наблюдава кафеникаво-жълто обезцветяване в близост до засегнатите вени. В най-напреднало развитие на заболяването може да се формират и язви.

Дори и в по-ранен стадий симптомите на външни и вътрешни разширени вени могат да ни накарат да пригодим навиците си, заради създаденото неудобство при извършване на нормални ежедневни активности.

Добрата новина е, че не е нужно да ограничаваме любимите си занимания, тъй като съвременната медицина предоставя различни варианти не само за овладяване на състоянието, но в някои случаи и за окончателно разрешаване на проблема.

Класически способи за лечение на разширени вени

Ефективна терапия има и тя е с различен облик, в зависимост от стадия на развитие на проблема. Обикновено пациентите търсят лекарска помощ в по-напредналите форми, когато състоянието вече предизвиква сериозни затруднения и създава болезненост. Това обаче не е най-правилният подход, защото може да наложи използването на инвазивни методи с дълъг възстановителен период.

Традиционна медикаментозна терапия

Тя се предписва от специалист в областта. Обикновено се прилага комбиниран лечебен подход, включващ употребата на локални продукти за мазане, лекарствени средства и хранителни добавки.

Често се предписват биофлавоноиди като рутин, диосмин, хесперидин и кверцетин, които имат доказано с времето действие. Това са биоактивни вещества, извлечени от натурални продукти като цитрусови кори и гроздови семена.

Компресия

Това е друг традиционен метод, който е базиран на оказването на умерен продължителен натиск върху засегнатата зона. За целта се използват специални чорапи и еластични компресиращи превръзки или бинтове.

Поставянето на превръзките се осъществява от специалист, но може да бъде извършено и в домашни условия, при подходящо предварително обучение на пациента.

Оперативно лечение

Класическата хирургична процедура може да се наложи като решение за сравнително тежки състояния или когато по-неинвазивните методи не са довели до желаното разрешение.

Прави се малък прорез, вената се лигира, за да се спре притока на кръв и се отстранява посредством стрипинг инструмент. Възстановителният период не е най-приятният, тъй като е съпроводен с подуване, болка и затруднение на движението.

При дълбоки вътрешни разширени вени лечението може да наложи извършването на друг тип хирургична процедура – ендоскопска венозна хирургия.

Съвременни методи за терапия на разширени вени

Все по-голяма популярност придобиват техниките за справяне с проблема, които прилагат минимална или никаква инвазия.

Премахване на разширени вени с нови медицински процедури

Такива са склеротерапията (чрез инжектиране на т. нар. пяна), аблацията с лазер (термална) или радиочестоти (със специален електрод), химическа аблация и др. Характерно при тях е, че кръвоносният съд не се изважда, а се третира в тялото.

За третиране на дълги варикозни вени, разположени близо до повърхността на кожата може да се използва и минифлебектомия, която изисква извършването на разрези, но въпреки това е по-неинвазивна в сравнение с традиционната операция.

Имайте предвид, че не за всеки пациент и не във всяка хипотеза може да се избира измежду тези методи, тъй като тяхната приложимост зависи от конкретното  състояние и това дали засегнатата вена е основна или е клон на основна.

Пресотерапия за облекчение на симптомите

Това е абсолютно неинвазивен метод, който не е класическо лечение, но може да го съпровожда като алтернативна терапевтична техника за по-бързо справяне със симптомите.

Апаратната пресотерапия за лимфен дренаж има страхотно благотворно въздействие при разширени вени. Прилаганите прецизни компресии задвижват едновременно и лимфата и кръвта като активират пасивните вени и имитират естествения механизъм на задвижване в циркулаторната система.

Процедурите с апаратна пресотерапия показват благоприятен ефект както срещу образуване на варикозни вени, когато за пациента има повишен риск от развиване на състоянието, така и когато такива вече са налице. Съответно лимфният дренаж е подходящо превантивно средство и терапевтична алтернатива за редукция на разширени вени.

Също така пресотерапията може да облекчи съпътстващите симптоми като подуване, умора и тежест в краката, благодарение на подобрения интерстициален баланс в тялото и освобождаването му от ненужни течности и токсини.

Прибиране на разширени вени с алтернативна домашна терапия

Конски кестен

Много хора в желанието си да открият вълшебни домашни решения за разширени вени отлагат посещението при лекаря. Домашните алтернативи обаче могат да покажат основно временен и облекчаващ ефект. Той би имал значение, обаче, само ако едновременно с домашната грижа се прилага и подходяща консервативна терапия, предписана от специалист.

От тази гледна точка като допълнително алтернативно средство могат да помогнат съставки и билки като конски кестен, ябълков оцет, листа от орех, корен от черен оман, червени лозови листа, хамамелис и бодлив залист. С тях може да се направи домашен крем за разширени вени или студен компрес.

Често задавани въпроси

Кои витамини показват добро въздействие при разширени вени?

Подходящи при разширени вени са витамините C, E, K, D и B6. Те не са строго определени като витамини за разширени вени, но често присъстват в състава на лекарства и добавки, предписвани при варикоза, защото имат значение за здравето на вените и цялата кръвоносна система.

Какви компреси за разширени вени се препоръчват?

Специалистите по народна медицина препоръчват да се прилага студен компрес за разширени вени, защото топлината от топлите компреси може да въздейства негативно върху възпалението и болката. Студеният, от друга страна, има облекчаващ ефект.

Може ли апаратният лимфен дренаж да помогне при разширени вени?

Да, апаратният лимфен дренаж може да помогне при варикозни вени като задейства кръвотока и допринесе за облекчаване на свързаната симптоматика.

Абонирай се за бюлетина ни: