Начало / Блог / Диета при лимфедем: какъв режим на хранене да спазваме?

Диета при лимфедем: какъв режим на хранене да спазваме?

09.04.2024

Лимфедемът е заболяване, проявяващо се в подуване на части на тялото, вследствие задържане на вода в тъканите, поради наличие на нарушения в транспортната функция на лимфната система.

Подходящ хранителен режим при лимфедем

В някои хипотези на ранен стадий на заболяването симптомите могат да бъдат редуцирани до пълното им изключване, но като цяло лимфедемът е проблем, който не може да бъде напълно излекуван. Повече за лимфедема може да научите в нашия блог.

Терапията е от изключително значение за ограничаване прогреса на заболяването, намаляване на отока и физическия дискомфорт от него. Само комплексният подход, комбиниращ всички ефективни за съответния стадий на заболяването методи може да помогне за изключване на неговото прогресиране и подобряване на състоянието.

Балансираното и съобразено с болестта хранене е задължителен придружаващ терапията елемент. Днес обръщаме внимание на това кои храни са полезни при лимфедем и кои следва да се избягват, за да се създаде възможно най-благотворен хранителен режим, който да допълни лечението на лимфедема.

Има ли строго определена диета при лимфедем

Всъщност няма строго определена диета при лимфедем, тъй като не е постигнат консенсус относно единен хранителен режим, който да е ефективен при всички хипотези на заболяването. Често режимът е предопределен от първопричинителя на едемата, който може да е друго специфично медицинско състояние.

Въпреки това има някои общи стратегии в препоръчвания хранителен режим, които можете да инкорпорирате в справянето със симптомите на лимфедема. Също така храната може да повлияе за влошаването или подобряването на състоянието, затова е важно да знаем кои храни следва да се изключат и кои – да се добавят в менюто.

Поддържане на здравословно тегло

Високото тегло е не само рисков фактор, увеличаващ шансовете за поява на лимфедем, но и може да усложни вече проявилото се състояние.

Затова е от съществено значение, особено за хората, които са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване, да бъдат положени усилия за нормализиране на телесната маса до здравословни граници.

Прием на детоксикиращи храни и течности

Буркан с детокс храни

Лимфната система има задачата да изчисти тялото от натрупаните токсини и излишни течности. За да облекчим нейната работа, е добре да приемаме храни с установен произход, които не съдържат токсини, както и такива, които насърчават естествения детокс на организма.

Приемът на повече течности ще допринесе за прочистване на тялото. Насочете се към питиета без захар и подсладители.

Дестилираната вода е задължителна част от балансирания хранителен режим при лимфедем. За да допълните детокс ефекта, може да сложите парче лимон или краставица, които ще придадат и по-приятен вкус и свежест за хората, които не са свикнали да пият вода.

Консумирайте храни с високо водно съдържание. В тази група влизат динята, ягодите, краставиците, доматите, зелената салата, айсберг, камби, портокалът, тиквичките, нарът, цвеклото и др.

Тъмните зеленолистни зеленчуци като кейл и спанак са богати на антиоксиданти и полезни фибри. Боровинките и малините също притежават мощен натурален антиоксидантен арсенал. Консумацията им може да помогне за неутрализиране на токсините и редуциране на възпаленията, а често причината за лимфедем е активно възпаление.

Водораслите също помагат на тялото да се справи с излишните течности, затова консумацията им е полезна за облекчаване работата на лимфната система за поддържане на нормален физиологичен лимфен дренаж.

Намаляване на мазнините в менюто

Храна с високо съдържание на мазнини

По-голямата мастна тъкан прави транспортирането на лимфата в тялото по-трудно, което може да доведе до допълнително усложняване на състоянието. Затова е добре да избягвате храни, които са с високо съдържание на мазнини и могат да предизвикат холестеролно натрупване.

Избирайте храни, които са лесни за преработка от тялото и няма да натоварят допълнително лимфоидната тъкан, която взема участие в храносмилателния процес чрез абсорбиране на мазнините от тънките черва и пренасянето им до кръвта.

Насочете се към източници на здравословни мазнини, които да поддържат баланса в тялото. Авокадото е богато на мононенаситени мазнини и антиоксиданти и би било добра добавка в диетата при лимфедем.

Редуциране на солта в хранителния режим

Повишената консумация на натрий може да доведе до задържане на течности, което има потенциала да влоши общото състояние при лимфедем. Може да избегнете това като намалите солените храни в менюто си. Такива са:

  • бързите закуски;
  • пакетирани снаксове;
  • консерви;
  • деликатесни меса и колбаси;
  • зряло сирене;
  • инстантни храни и супи.

Вместо консерви използвайте замразени зеленчуци. Снаксовете може да замените със здравословни закуски като моркови или краставица с хумус. Яжте печени чисти меса и ги подправяйте със сушени натурални подправки без добавена сол.

Акцентирайте върху необработените храни

Колкото по-малко е обработена храната, толкова повече полезни вещества се запазват в нея. Суровите храни са източник на ензими и нутриенти, способстващи за добрия обмен и премахване на токсините от тялото, затова е добре да наблягаме на тях.

Запазените диетични фибри в суровите зеленчуци и плодове помагат за поддържане на здравословното тегло. Те са с ниско съдържание на натрий и могат да имат алкализиращ ефект върху тялото, който да помогне за намаляване на възпалението и поддържане на общо благосъстояние.

Храни, богати на витамин C и флавоноиди

Плодове, богати на витамин C

Витамин C също има ефект срещу възпаленията и помага за поддържане на флуидния баланс в тялото. Флавоноидите могат да увеличат абсорбцията на витамина и на свой ред допринасят за поддръжката на здрави и еластични кръвоносни съдове.

Подходящи са цитрусовите плодове като портокали, лимони, грейпфрут,, които освен, че са страхотен източник на витамин C и цитрусови флавоноиди, притежават добър антиоксидантен профил.

За предпочитане е да не се консумират като сок или фреш, тъй като под тази форма захарите им са в по-концентрирано състояние и може да предизвикат значителен скок в нивото на кръвната захар. А това може да натовари инсулиновата реакция на организма.

При приготвянето на сок или фреш също могат да бъдат премахнати голяма част от фибрите, които предоставят чувство на засищане и забавят усвояването на захарите, така че те да се освободят постепенно в кръвния поток.

Освен всичко останало, този хранителен режим благоприятства ефективността на процедурите за лимфен дренаж на краката и помага за постигане на най-добри резултати.

Храни, които да се избягват

Вместо заключение, ще завършим с още няколко типа храни, които следва да бъдат избягвани в диетичния режим при лимфедем и ще посочим накратко причините за това.

Пържено и полуфабрикати. Използва се голямо количество нездравословни и трансмазнини, които могат да увеличат възпалението.

Готови бульони. Както кубчетата, така и течните бульони от магазина са с много високо съдържание на сол.

Готови сосове като кетчуп, майонеза, барбекю и салатни дресинги. Съдържат изкуствени консерванти и оцветители, високо количество сол и лоши мазнини.

Плодове с високо съдържание на захари. Бялата захар и сладките плодове освен че могат да предизвикат напълняване, благоприятстват възпаленията.

Често задавани въпроси

Може ли наднорменото тегло да влоши лимфедема?

Да, наднорменото тегло може да влоши симптомите на лимфедем. Високите килограми увеличават тежестта в оточните области, натоварват допълнително лимфната система и може да затруднят преноса на лимфна течност, компрометирайки нормалния лимфен дренаж.

Какъв хранителен режим се препоръчва при лимфедем?

При лимфедем се препоръчва хранителен режим богат на антиоксиданти, дестилирани течности, чисти протеини, пълнозърнести храни и продукти с детоксикиращ ефект. Необходимо е да се избягват храни с високо съдържание на сол, нездравословни мазнини, високопреработени продукти и добавени захари.

Правилната диета елиминира ли напълно симптомите на лимфедем?

Да, в някои случаи правилната диета може да допринесе за пълно елиминиране на симптомите на лимфедем, но за целта трябва да бъде приложена подходяща комплексна терапия. Поддържането на здравословен режим е ключово за успешното потушаване на симптомите, когато е част от комбинирани усилия за овладяване на състоянието.

Абонирай се за бюлетина ни: