Начало / Блог / Подуване на краката – причини и терапия

Подуване на краката – причини и терапия

22.04.2024

От известно време имате подути крака и се чудите каква е причината за това? Подуването на краката може да е временно неразположение, предизвикано от външни фактори, но може да бъде и част от симптоматика на конкретно медицинско състояние или заболяване.

Подуване на краката от високи обувки

Преди да предприемете каквато и да е терапия, е необходимо да се уверите каква точно е причината.

А днес заедно ще изследваме кои може да бъдат евентуалните причинители на подуването на краката, в зависимост от това как изглежда външно и как се усеща отокът и какви са останалите придружаващи симптоми.

Ще разгледаме и кои са подходящите терапевтични методи за потушаване на проблема, според съответния причинител.

Банално подуване на краката

Много хора получават епизодично подуване, вследствие продължително седене или стоене прав. Липсата на добър двигателен режим също може да доведе до симетрични отоци на долните крайници. Рискът се повишава за лицата с наднормено тегло и затлъстяване.

Тук причината обикновено е натрупването на течности в крайниците, поради забавянето на транспортната функция на циркулаторната система при заседяване.

Състоянието не е съпроводено с болка, а дискомфортът се ограничава до чувство на тежест, пристягане при носене на обувки и чорапи и видимо подпухване.

Терапия

Като решение се препоръчва подобряване на двигателната култура и терапевтични масажи, раздвижващи кръвната и лимфната циркулация. Повдигането на краката нощем помага за премахване на временния оток.

Оток на крака при проблеми с лимфната система

Лимфедемът е хронично състояние, причинено от нарушения в нормалния пренос на лимфа в лимфните съдове.

Това, което отличава лимфедема ясно от подуването на краката заради сърдечни проблеми, е несиметричният оток. При такива проблеми с лимфната система обикновено отокът се появява само на единия крайник, но в редки случаи може да обхване и няколко долни и/или горни крайника.

Причините за появата на състоянието могат да бъдат много. Тази тема вече е разгледана в блога на нашия сайт в публикация, посветена на лимфедема.

Лечение

В зависимост от степента на развитие, заболяването може да се третира с медикаменти, масажи, пресотерапия, стягащи бандажи, а най-сериозните случаи могат да наложат и хирургична намеса. Тук е важно да се комбинират няколко метода, тъй като състоянието е нелечимо, но терапията е ключова за противодействие на влошаването.

Подуване на краката от сърцето

Подуване на краката в глезените

Един от симптомите на сърдечна болест може да бъде подуването на краката и корема. Проблемът се проявява поради недоброто функциониране на сърцето, забавяне на кръвния поток и натрупване на течност в тъканите. Може да започне да се наблюдава и общо повишаване на теглото, както и подуване на краката в глезените.

Характерно тук е, че подуването на крайниците обикновено е симетрично, т. е. се наблюдава и на двата крака, а не само на единия. При сърдечна недостатъчност едемата е продължителна и може да бъде придружена с болка и затрудняване на движението, необяснима отпадналост, сърцебиене, затруднено дишане при лежане по гръб.

Подуване на краката при диабет

Проблемите с отоци в краката са често срещани при хора, страдащи от диабет. Характерни са подуването на краката в областта под коленете и появата на т. нар. диабетно стъпало. Задържането на вода в долните крайници е почти неминуем симптом.

Освен това състоянието може да доведе до развиване на периферна невропатия и заболяване на бъбреците, при които също може да се наблюдава подуване на краката като симптоматика.

Диабетната невропатия може да наруши кръвообращението на краката и да причини изтръпване, болка, намаляване на силата или липса на чувствителност в областта.

Сензорната автономна невропатия, друго усложнение при диабет, може да е причина за подуване на глезените на краката. В този случай се наблюдава постепенност на подуването. Състоянието се развива първо като невропатия в пръстите, която започва да се простира по цялото стъпало и долната част на крака. В началото може да се наблюдава подуване и сърбеж на пръстите на краката.

Подуването на краката, вследствие диабет може да е придружено и с мравучкане, промени в цвета на кожата (зачервяване) и изсушаване.

Подуване на възглавничките на краката

Подуването на възглавничките на краката може да се дължи на банални причини като носене на неудобни и тесни обувки, травма или нараняване на ходилото. Причината обаче може да се окаже по-сериозна.

Невромата на Мортън може да предизвика подуване на възглавничките на стъпалото, поради възпаляване на нерви между трети и четвърти пръст. Тя е придружена със силна болезненост, парене и загуба на чувствителност в зоната.

Други възможни причини са метатарзалгия, бурсит, капсулит и артрит. Подуването и тук в повечето случаи се оказва симптом на активно възпаление.

Други причини за подуване на краката и/или ръцете

Тромб в крака, предизвикващ подуване

Тромбофлебитът също може да предизвика подуване на долните крайници и по-рядко на горните. При него образуваният в подкожната вена тромб (кръвен съсирек) нарушава циркулацията в кръвоносната система и довежда до оформяне на видим оток в областта.

В този случай състоянието се лекува с лекарства за разреждане на кръвта, които помагат и за премахване на симптомите като подуване и оточност.

Помислете дали в момента не вземате медикаменти, които биха могли да предизвикат такъв страничен ефект. Приемът на някои лекарства, например кортикостероиди, НСПВС, алфа- и бета-блокери може да предизвика задържане на течности, което да се прояви в подуване на тъканта.

Намаленото производство на албумин при проблеми с черния дроб може да наруши баланса на течностите в тялото и да предизвика изтичане на течност от кръвоносните съдове в околните тъкани, причинявайки оток в краката.

Травмите в областта, активни инфекции, хормонален дисбаланс, пикочо-полови заболявания, летните температури и дори някои храни също могат да бъдат възможна причина.

Терапия при подуване на краката

Терапията варира в зависимост от причинителя и текущото състояние. Ето кои са основните методи, които се прилагат за ефективно лекуване на симптома.

Активност и здравословно меню

Физическата активност и здравословното хранене се препоръчват като част от комплексната терапия при третиране на подути крака в почти всички хипотези на симптома.

Движението помага за поддържане на добра циркулация в тялото, а доброто меню с намалена сол и повишен прием на вода предотвратява задържането на течности.

Препоръчват се леки кардио упражнения като ходене за поне 30 минути, 3 пъти седмично.

Повдигане на крайника

Показва добър ефект при по-леките случаи на подуване на крайниците.

Повдигнете крака или ръката над нивото на сърцето (колкото по-високо, толкова по-ефективно) и го дръжте в тази позиция за поне 15-20 минути. Може да се повтори няколко пъти в деня. Гравитацията ще помогне за раздвижване на течностите в другите части на тялото.

Лимфен дренаж

Апаратен лимфен дренаж при подути крака

Лимфният дренаж, изпълнен мануално или чрез пресотерапия подпомага нормалния пренос на течностите в тялото и способства изхвърлянето на отпадните вещества. Освен това насърчава кръвообращението.

Пресотерапията не се препоръчва само в случаите, в които подуването на крайниците е свързано с активна или скорошна анамнеза с остра дълбока венозна тромбоза, тежка периферна артериална болест, остри инфекции и застойна сърдечна недостатъчност.

Във всички останали случаи показва висока ефективност и цялостно благотворно въздействие.

Компресиращи чорапи

Компресиращите чорапи осигуряват постоянен натиск, който помага за подобряване на кръвообращението в краката и намаляване на натрупаната излишна течност в тъканите им.

Може да бъдат препоръчани и за периода на следоперативно възстановяване за предотвратяване на отока. Подходящи са и за третиране на банално подуване на краката.

Компресиращи бандажи

Това са компресиращи медицински превръзки, които се увиват по специален начин около засегнатите крайници, така че да се създаде специфичен натиск.

Обикновено се извършва от специалист и не е най-желаната от пациентите терапия, тъй като предизвиква известно неудобство при движение, особено ако отокът засяга по-голяма област. Въпреки това е особено ефективен метод и може да помогне дори при по-тежка оточност.

Когато подуването се дължи на сериозно заболяване, може да бъдат предписани медикаменти, а в най-тежките случаи – да се предложи и оперативно лечение.

Често задавани въпроси

Какви може да са причините за подуване на краката?

Причините за подуване на краката могат да бъдат много и варират от всекидневни банални причинители до някои сериозни заболявания.

Отоци в крайниците може да се появят при заседнал начин на живот, дълго заседяване или стоене прав, носене на стегнати обувки и/или дрехи, консумиране на солени храни. Също така може да се причини от сърдечно заболяване, диабет, заболяване на пикочо-половата система, нарушения в лимфната система, сърдечно-съдово заболяване, образуване на тромб и др.

Как може да изглежда подуването на краката от сърцето?

Когато подуването на краката е предизвикано от сърдечни проблеми, то често засяга и двата долни крайника. Проявяват се и други симптоми, свързани със състоянието на сърцето като задух, болка и дискомфорт в гърдите, умора и неравномерен сърдечен ритъм. Сърдечните проблеми може да доведат и до подуване на корема.

Кога трябва да се посети лекар при подуване на краката?

Трябва да се посети лекар, когато подуването на краката е продължително и не се повлиява от баналните терапевтични мерки, когато е придружено с болка или загуба на чувствителност, парене или е в значителни размери.

Източник на снимки: Freepik.com

Абонирай се за бюлетина ни: