Начало / Блог / Ползи от лимфния дренаж при спортисти – за по-бързо възстановяване

Ползи от лимфния дренаж при спортисти – за по-бързо възстановяване

22.04.2024

Лимфният масаж не е нещо ново за спортната индустрия. Векове наред терапията се е прилагала като алтернативно средство за ефективно възстановяване на физическия тонус при спортистите. Но нещата не спират до тук.

Лимфен дренаж за възстановяване на спортисти

В края на 19-ти век науката започва да се интересува все по-интензивно от непосредствения ефект на лимфния дренаж върху физиката на атлета. Провеждат се изследвания и тестове на различно ниво, чиито резултати хвърлят нов акцент върху потенциала на техниките за стимулиране на лимфния дренаж.

Така например проучване в областта на спортната медицина от 2019 г., тестващо мускулната умора при атлети в смесените бойни изкуства, показва, че методите за лимфен дренаж подобряват възстановяването на мускулите на предмишницата след тренировка.

По-долу разглеждаме подробно в какво се изразява положителният ефект на лимфния дренаж върху физиката на спортиста.

Какво е лимфен дренаж

Лимфният дренаж е процесът на придвижване на лимфата в тялото, при който излишните течности и отпадни вещества се извеждат извън него.

Лимфен дренаж наричаме и самия масаж, който се използва за стимулиране на естествения поток на лимфата в циркулаторната система. Той може да бъде мануален, т. е. ръчен или апаратен – с помощта на специализиран уред, имитиращ механизма на естествения дренажен процес в тялото.

Защо лимфният дренаж се препоръчва за спортисти

Лимфният дренаж има цялостно благотворно въздействие върху физическия тонус на тялото и му помага да се пребори със стреса, което действа релаксиращо и на психиката.

Той обаче спечелва и много конкретни ползи, съизмерими с подобряване на физическото състояние на атлета и неговата отлична спортна кондиция. Затова и немалко съвременни спортисти се възползват от ефекта и се подлагат регулярно на такива процедури, особено в периоди след състезание.

Ползите от лимфния дренаж при спортисти включват:

  • намалява мускулната умора;
  • стимулира възстановяването;
  • помага при едема;
  • въздейства положително върху имунната функция;
  • засилва кръвообращението;
  • подпомага релаксацията;
  • помага в превенцията срещу спортни травми.

Всичко това го прави ефективен метод в помощ на комплексното третиране на проблеми в спортната медицина и рехабилитацията.

По-бързо възстановяване след интензивно натоварване

Интензивна MMA тренировка

Най-много проучвания за ефекта на лимфния масаж за спортни цели са проведени именно в областта на възстановяването след физически активности с висок интензитет.

Справяне със забавената мускулна треска

При прекалено натоварени тренировки може да се получи подуване на лимфните възли, от което да последва умора и разграждане на мускулния протеин. Това пък може да намали ефикасността на тренировката.

В този контекст насърчаването на лимфния дренаж чрез масажиране на лимфните възли помага за справяне с отложено настъпващата мускулна треска. Тя се проявява при прогресиране на възпалението и болката, предизвикани от микро разкъсвания на мускулните влакна при натоварване с висок интензитет.

Недоброто функциониране на лимфната система само по себе си може да доведе до натрупване на млечна киселина в организма при интензивна спортна дейност. Прилагането на лимфен масаж веднага след тренировка може да намали увреждането на тъканите и мускулите и да помогне за отстраняване на млечната киселина от мускулите.

Преборване на мускулната умора

Масажите за лимфен дренаж подобряват не само потока на лимфата, но и този на кръвта. Увеличеният кръвоток може да помогне за премахване на натрупалите се в мускулите отпадни продукти като водородни йони и въглеродна киселина.

Също така доброто кръвоснабдяване означава и по-добра доставка на необходимите за възстановяването хранителни вещества, попълващи изразходвания през тренировката запас.

По време на силовите тренировки в тялото може да се натрупат токсични остатъци, а засиленото кръвообращение помага за тяхното отстраняване и скъсяване на времето за възстановяване на силите.

В доказателство на това, цитираното по-горе проучване показва, че мануалният лимфен дренаж редуцира нивата на млечната киселина в кръвта след тренировка и намалява напрежението в мускулите.

Минимизиране на травмите и превенция

Мускулна травма на ръката

Подобряването на кръвната и лимфната циркулация чрез масажи за лимфен дренаж има потенциала да забърза лечението на микро нараняванията в мускулите. Ако те не бъдат третирани може да доведат до възпаление и появата на по-сериозни оплаквания и травми.

Релаксиращ ефект

Лимфният масаж и апаратната пресотерапия имат цялостен приятен отпускащ ефект върху мускулите. Може да намалят реакциите на симпатиковата нервна система и същевременно да повишат тонуса на парасимпатиковата нервна система, така че да изведат тялото от състояние на стрес.

Това го прави ефективен помощник след състезание, в което спортистът е използвал максимума на физическите си ресурси.

Връщане на терен след травма

Лимфният дренаж може да бъде препоръчан на професионални атлети и като средство за скъсяване на възстановителния период след оперативна намеса или спортна травма. Регулярната стимулация на лимфния поток в определени случаи може да улесни връщането на атлета обратно към спорта като допълни цялостната терапия за рехабилитация.

Здравата лимфна система означава здрав имунитет

Проучванията показват, че по време на подготовка за тежки състезания (например маратон) организмът на спортиста става по-уязвим към патогените, поради интензивните тренировки, натоварващи тялото.

Лимфната система има пряка връзка с поддържането на добрия имунитет. Следователно насърчаването на естествения лимфен дренаж помага на спортиста да продължава да е в отлично здраве и да се яви в най-добрата си форма на предстоящото състезание.

Често задавани въпроси

Къде отиват токсините при лимфен дренаж?

При лимфен дренаж токсините от нашите клетки се извличат от лимфата, която ги транспортира в лимфната система. Лимфните възли ги филтрират, след което те се отвеждат до черния дроб и впоследствие в бъбреците, където се метаболизират и изхвърлят като отпадъчен продукт. Чистата лимфа остава да циркулира в тялото.

Апаратният лимфен дренаж подходящ ли е за спортисти?

Да, апаратният лимфен дренаж е не само подходящ, но и се препоръчва за спортисти в различни спортни направления. Едно от предимствата е, че лимфопресата предоставя контролирана компресия и може да обхване наведнъж по-обширни зони от тялото.

Препоръчва ли се лимфен дренаж след зимни спортове?

Да, лимфният дренаж е отлично средство за редуциране на времето за възстановяване след зимни спортове. Освен за възстановяване на спортната форма и подобряване на кръвообращението, помага и на имунитета и може да допринесе за изключване прогреса на получена травма.

Източник на снимки: Freepik.com

Абонирай се за бюлетина ни: