Начало / Блог / Лимфодренажен масаж – значение и ползи

Лимфодренажен масаж – значение и ползи

30.06.2023

В последно време лимфният дренажен масаж е много популярен заради преките и потенциални ползи за човешкото здраве. Във фокусът му е лимфната система, тясно свързана с имунната система на човека. Този вид специализиран масаж допринася за поддържането на точния баланс на течностите и имунните функции в организма.

За какво се използва лимфодренажен масаж?

Лимфодренажният масаж, известен още като мануален лимфен дренаж, е щадяща форма на масаж, използвана за облекчаване на болезнено подуване на ръцете и краката.

Лимфната система на човека съдържа съдове и възли с лимфа, смес от протеини, вода, отпадъчни продукти и елементи на имунната система. Разположени по цялото тяло, лимфните възли филтрират всички тези отпадъци.

Най-големите възли се намират в областта на врата, слабините и подмишниците. Всички те работят заедно, за да гарантират, че „чистата“ лимфа се транспортира обратно до вените, които пренасят кръвта към сърцето. Когато нещо се наруши в този процес, лимфната течност се събира в ръцете и краката, което ги кара да се подуват.

В този момент е важна ролата на опитния масажист, който с помощта на специални техники изтиква лимфата от тъканите към лимфните възли, което облекчава подуването на Вашите крайници.

Какво е лимфедем?

Състоянието, при което тъканите задържат течност, останала след като сърдечно-съдовата ни система изпрати кръв към тъканите и органите на тялото ни, се нарича лимфедем. При лимфедема се подуват крайниците – обикновено единият крак или ръцете.

Подуването се причинява от събирането на лимфна течност в меките тъкани, поради генетични нарушения, нараняване, инфекция, лечение на рак или операция. Симптомите на лимфедема включват:

    • Болка
    • Обезцветяване на кожата
    • Подуване на тъканите
    • Тежест в крайниците
    • Слабост
    • Втвърдяване или удебеляване на кожата
    • Повтарящи се инфекции.

Лимфедемът може да се лекува със стегнати компресионни превръзки или чорапи, но ръчният лимфен дренажен масаж може да допринесе подобряването на състоянието да се почувства по-бързо. Ако получите лимфедем след мастектомия (отстраняване на гръдна тъкан за лечение или предотвратяване на рак на гърдата), лимфният дренажен масаж може да помогне за облекчаване на леките до умерени симптоми след операцията.

Какви са ползите от лимфодренажния масаж?

Лимфодренажният масаж може да помогне при редица здравословни състояния, като на първо място е споменатият вече лимфедем. Проучванията са установили, че лимфодренажният масаж може да помогне за облекчаване и на следните заболявания:

Ревматоиден артрит. Ако имате ревматоиден артрит, може да чувствате слаб лимфен поток, докато заболяването прогресира. Заедно с подуване на тъканите се засилва болката в ставите, те губят функцията си, кожата променя цвета си. Лимфодренажният масаж може да помогне за облекчаване на тези симптоми на ревматоиден артрит в по-късен стадий.

Хронична венозна недостатъчност (CVI) . Когато клапите или стените на вените, които се намират по краката, не работят правилно, медиците казват, че пациентът има хронична венозна недостатъчност. Това затруднява кръвта да тече обратно от краката към сърцето. Лимфодренажният масаж може да помогне за увеличаване на скоростта на кръвния поток при хора с CVI.

Масажът може да направи феморалната артерия – голямата артерия в бедрото – да работи по-добре веднага след сесията. Не е ясно колко дълго продължава това въздействие или дали масажът осигурява дълготрайно облекчение от болката и подуването. По-нататъшни изследвания в тази област биха помогнали да се внесе повече светлина върху ефективността на тази масажна техника за хроничната венозна недостатъчност.

Фибромиалгия . Лимфодренажният масаж може да помогне на хората с фибромиалгия. Това състояние причинява възпаление на кожните нерви, обезцветяване на кожата и подуване на тъканите. Доказано е, че масажът е по-добър от масажа на съединителната тъкан при лечение на депресия, скованост и подобряване на качеството на живот на хората, живеещи с фибромиалгия.

Липедем. Заболяването се изразява в натрупване на излишната мазнина в долната част на тялото Ви, блокирайки лимфния път и причинявайки лимфедем.

Има ли рискове, свързани с лимфодренажния масаж?

В повечето случаи лимфният дренажен масаж е безопасна терапия, ползите от която са много повече от вредите. Все пак има някои състояния и обстоятелства, при които не се препоръчва лимфодренажен масаж:

    • Ако имате сърдечно заболяване.
    • Ако страдате от бъбречна недостатъчност.
    • Появяват Ви се кръвни съсиреци.
    • Имате някакъв вид инфекция.

Ако се притеснявате, че физическото Ви здраве може да бъде засегнато от лимфния дренажен масаж, непременно поговорете с Вашия личен лекар. Той най-добре ще прецени плюсовете и минусите от прилагането му при Вашето състояние.

Каква е ролята на лимфодренажния масаж за детоксикация на тялото?

Освен с пряка лечебна цел, лимфодренажният масаж се прилага и за облекчаване на стреса и детоксикация на тялото. Когато е професионално направен, с правилната комбинация от техники и ниво на натиск, той може да разгражда мазнините, да изглажда целулита и да придаде на кожата Ви блясък.

За това са необходими умели ръце и задълбочени познания на добре обучен специалист, който ще отключи предимствата на тази уникална терапия.

Както вече споменахме, лимфната система е вграденият в тялото ви детоксикатор, който работи усилено, за да се отърве от „отпадъците“, като бактерии и излишната течност. Понякога системата се нуждае от малко допълнителна помощ, за да прочисти ефективно тялото ви от нежеланите токсини. Целта на лимфодренажния масаж е да му даде „рестарт“, за да може да работи по-ефективно.

Лимфодренажният масаж се състои от прецизни, умели жестове, които ловко измитат застоялите „отпадъци“ към лимфните възли, което улеснява тялото ви да елиминира токсините – и то бързо. Това не е като обичайния масаж, който работи за разхлабване на възлите и напрежението; той комбинира твърд натиск със специфичен набор от движения, за да отключи редица други осезаеми ползи за тялото.

Снимки: Pixabay и Limfo.bg

Абонирай се за бюлетина ни: